Is computeren echt zo erg voor je nek?

Nekpijn kan een pittige invloed hebben op jouw dagelijks leven. De hele dag door draaien wij onze nek en kijken wij omhoog en naar beneden. Daarnaast lijkt de verandering en toename van computergedrag ook niet goed bij te dragen aan het ontwikkelen van nekpijn. Maar is dit ook echt zo?

Tot op heden zijn er enkele studies geweest die aan hebben getoond dat het lang achter een computer werken kan bijdragen bij het ontstaan van nekpijn. En dan bedoelen we met lang een periode van 75-95% van een 8-urige werkdag. Dat is dus ook echt heel lang.
In onze vorige blog over de zithouding hebben wij het al eens gehad over het veranderen van je houding en de profijt die je hierbij kunt hebben. Maar ook bij het voorkomen van nekpijn is het belangrijk om vaak je houding te veranderen. Dus in plaats van lang op dezelfde manier achter je bureau te zitten, sta eens op, loop een stukje of stretch jezelf uit. Op deze manier verander je van houding en zet je even je wervelkolom in beweging.

Maar hoe kan je nekpijn het beste aanpakken?
Nekpijn kan het beste aangepakt worden door weer beweging in de nek te krijgen. Een fysio- of manueeltherapeut kan hierbij helpen. Middels mobilisaties en manipulaties kan de nek wat vrijer bewegen en kan pijn gedempt worden. Hier houdt het echter niet op. Nu is het zaak om deze bewegingsvrijheid te behouden. Dit kan je doen door actief in beweging te blijven middels oefeningen. Daarnaast is er aangetoond dat het trainen van de rug en schouders positief kunnen bijdragen in het reduceren van jouw nekpijn.

De take home message is dus, minder lang in dezelfde houding achter de computer zitten en wanneer je last hebt van je nek, is het belangrijk om weer in beweging te komen. Je rug en schouders trainen kan hierbij het beste helpen.

Waren deze tips net niet genoeg en wil jij ondersteuning in het afkomen van jouw nekpijn? Bel of mail om een afspraak te maken!