Wat is nou de beste (zit)houding?

“Ga eens rechtop zitten en hang niet zo onderuit”. Wie heeft dat als kind niet gehoord van zijn ouders of vrienden. Maar waar komt die opmerking eigenlijk vandaan?

We hebben het idee dat rechtop staan of zitten de beste houding voor je lichaam en gezondheid is. Als reactie hierop hebben bedrijven een prachtige business opgezet met houding corrigerende kleding en allerlei andere producten om jou maar de “perfecte” houding te geven. Van corrigerende shirts, rugbraces, elektronische kleding tot aan wobble boards om op te zitten.

Maar is rechtop staan echt zo goed voor je? Daar kan ik best makkelijk over zijn. Rechtop staan en zitten is goed voor twee dingen, namelijk je zelfverzekerdheid en je lengte. Maar niet om blessures te voorkomen. Er zijn namelijk geen goede studies gevonden die zeiden dat een slechte houding tot een slechtere gezondheid of blessures leidt.

Automatisch komen we dan bij de volgende vraag. “Wat is dan de beste zithouding voor mij?”. Om heel eerlijk te zijn, is er geen beste houding. Je lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen en de gehele dag zitten is niet goed voor je gezondheid of lichaam. Dus eigenlijk is er niet ÉÉN houding die goed voor je is. Maar er zijn meerdere houdingen die goed voor je zijn. Dus de beste houding is om in beweging te blijven en je houding veel te veranderen.

En ik hoor je zeggen “Ik zit de hele dag achter een bureau, ik kan niet blijven bewegen”. Maar dat is niet waar! Je kunt tijdens je werkdag namelijk micro pauzes nemen. Als je een tijdje gezeten hebt en al een aantal keer je houding veranderd hebt, kan je opstaan, water halen of juist even rekken en strekken. Of in plaats van een mail naar je collega om de hoek te sturen, kan je ook even langslopen. Er zijn dus genoeg manieren om even je houding te veranderen.

Je houding kan dus geen blessures voorkomen, maar het kan wel veel over jou als persoon vertellen. Je houding is namelijk een verlengstuk van jou als persoon en van hoe jij je voelt. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het veel veranderen van je houding je gemoedstoestand positief kan veranderen. Het belangrijkste is dus om te blijven bewegen! En de beste houding die je aan kan nemen, is je volgende houding.