Voorkeurshouding bij een baby.

Een voorkeurshouding bij een baby, wat is dat nu eigenlijk?

Als jonge ouder komt er na de geboorte van je kleintje al een hoop op je af. Het voeden, slaapritme, krampjes, consultatiebureau bezoekjes. En dan hoor je iedereen over de voorkeurshoudingen van je pasgeborenen voorkomen. Maar wat is nou precies een voorkeurshouding en hoe voorkom je het?

Een voorkeurshouding ontstaat, in de meeste gevallen, omdat het kindje het grootste gedeelte van de tijd op dezelfde zijde van zijn achterhoofd ligt. In het eerste levensjaar zijn de fontanellen en de schedelnaden nog niet gesloten.  Hierdoor is de schedel veel zachter dan bij een dreumes of peuter. Het kindje slaapt veel en ligt(voor de ontwikkeling van de wervelkolom) plat op de rug. Je kan je voorstellen dat wanneer het kindje altijd met zijn hoofd naar één zijde ligt de schedel ook platter wordt omdat er onder die zijde altijd druk is van de onderlaag.

We spreken over een voorkeurshouding als; driekwart van de tijd het hoofd naar één zijde gedraaid is,  het volgen met de ogen en hoofd naar andere zijde onvoldoende is(vanaf 8weken) en de bewegelijkheid van de nek normaal is.

Wat kan je zelf doen ter voorkoming van voorkeurshoudingen bij een baby?

Het is vooral belangrijk dat je als ouders goed kijkt dat het kindje verschillende houdingen aan neemt. Dit betekend dus wanneer je baby wakker is je hem of haar best even op de buik mag leggen. Belangrijk is dat je dit altijd onder toezicht doet. Bijvoorbeeld wanneer ze in de boks in de woonkamer liggen. Maar veel leuk en vaak ook minder zwaar voor het kindje is om dit te oefenen bij papa of mama op de borst. Wanneer jullie als ouders platter gaan liggen zal het kindje zelf meer moeten strekken en moet hij of zij het hoofdje zelf proberen omhoog te houden. Dit is dus naast een andere houding aannemen ook een leuke manier buikligging te oefenen.

Andere dingen die vrij simpel kan veranderen is het omdraaien van het wiegje. Slaapt jullie kindje nog bij jullie op de kamer zorg dan dat je af en toe het wiegje draait. De meeste kinderen reageren op aan welke kant de ouders slapen. Een iets lastige is kijken of je je kindje kan omdraaien bij het verschonen (hoofdje dus aan de andere kant leggen). Dit vraagt van de ouders altijd even wat handigheid omdat je opeens andersom moet werken bij het verschonen.

Als laatste zou je de kinderwagen goed kunnen gebruiken. Wanneer je achter de wagen loopt kijk je er de hele tijd in, hierdoor kan je je baby’tje goed in de gaten houden. Belangrijk is dus dat je niet weg loopt maar dit onder toezicht doet

Kinderfysiotherapie en voorkeurshouding

Heb jij het gevoel dat je kindje een voorkeurshouding ontwikkeld en wil je advies of hulp? maak een afspraak bij onze Kinderfysiotherapeut Anne Hulshoff van het SMC Almere. Anne is bereikbaar tijdens werkdagen op 036-3034000