Hoe voorkom je uitdroging met dit weer

Met dit warme weer krijgen wij steeds meer vragen over uitdroging en dehydratie. Daarom leek het ons leuk en informatief om enkele belangrijke punten voor jullie op een rijtje te zetten.

De zon wordt maar al te graag opgezocht tijdens dit weer. Alleen verreist deze felle zon ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Niet alleen bescherming tegen verbranding, maar ook tegen uitdroging.

Iedereen weet eigenlijk wel dat je meer moet drinken bij warm weer. Maar hoeveel is dat eigenlijk en wanneer moet je drinken bij sportactiviteiten.

Uitdroging
Eerst maar een paar feiten over de waterhuishouding in jouw lichaam.

  1. Je lichaam kan tot wel 2.5 liter vocht verliezen per uur tegen maar 850 mL opname per uur.
  2. 75% van je lichaam bestaat uit water.
  3. Water is een belangrijke vervoerder van nutriƫnten en zuurstof en helpt daarmee van het omzetten van voedsel naar energie.
  4. Water reguleert je temperatuur (middels zweten).

Symptomen van uitdroging
De symptomen van uitdroging zijn erg uiteenlopend. Maar de belangrijkste symptomen zijn, misselijkheid, hoofdpijn, flauwvallen, verminderde concentratie, verminderde coƶrdinatie van spieren, uitputting, overgeven en je licht voelen in je hoofd.

Hoeveel moet ik dan drinken en wanneer?
Elk persoon is anders en daarom is het dus ook moeilijk te zeggen hoeveel een persoon met dit weer moet drinken. Een groter persoon heeft namelijk meer vocht nodig dan een kleiner iemand. Een goede indicatie van of je genoeg drinkt is de kleur van je urine. Wanneer de kleur donkerder is, dien je meer te drinken. Het is beter om regelmatig de hele dag door te drinken. Wanneer je meer gaat bewegen/sporten, dien je vooraf, gedurende en na het sporten goed te blijven drinken. Dit is voornamelijk omdat je gedurende het sporten veel vocht verliest en dit eigenlijk direct weer aangevuld dient te worden.