De hamstringblessure. A pain in the ass (of iets lager dan)

Iedereen kent deze blessure wel. Of je het nu zelf door hebt gemaakt of dat je iemand kent waarbij het in de hamstring schoot. De reden dat iedereen deze blessure kent, komt niet alleen maar doordat deze vaak voorkomt (16-30% van de Australische voetballers krijgt een hamstringblessure per seizoen). Maar ook omdat de behandeling van een hamstringblessure best lastig kan zijn en de kans dat het nog een keer gebeurt aanwezig is (binnen 12 maanden heeft 16-34% van de voetballers weer een hamstringblessure).

Maar hoe ontstaat de hamstringblessure nou eigenlijk?
Om dat goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten waar de hamstring precies uit bestaat. De hamstring bestaat eigenlijk uit vier verschillende spieren. Drie van deze vier spieren hebben door hun ligging een functie voor zowel het buigen van de knie als het strekken in de heup. Dit is uitermate belangrijk omdat een hamstring vaak beschadigd wanneer deze in een rek moment kracht moet leveren, overrekt wordt of juist een krachtige aanspanning moet leveren waarbij er zowel in de heup als knie bewogen moet worden. Dan moet je dus denken aan het trekken van een sprint, maar ook het aannemen van een bal wanneer deze hoog in de lucht aangespeeld wordt.

 

De hamstring komt bij het aannemen van de bal maximaal op rek.

Peesaandoening van de pees
Naast een hamstringscheur kan je ook last hebben van een aandoening aan de pees. Wanneer we spreken over een peesaandoening (tendinopathie) is er vaak sprake van een chronische overbelasting van de pees. Een chronische overbelasting kan komen door meerder factoren. Een verminderde romp- of heupstabiliteit kan hier bijvoorbeeld een oorzaak van zijn. Maar ook herhaaldelijk in een maximaal gebogen heup aanspanning moeten leveren (horde springer) of juist langere periode op je zitbot moeten zitten kunnen een oorzaak zijn.
Daarnaast kan je ook een acute peesaandoening krijgen. Dit lijkt eigenlijk heel erg op een spierscheur van de hamstring. Alleen zit deze scheur of schade echt net onder of op je zitbot.

Hoe herken je een hamstringscheur?
Een hamstringscheur geeft een scherpe goed lokaliseerbare pijn in de hamstring. Het kan zijn dat je een pop hebt waargenomen tijdens een traumatisch moment. Ook kan er zwelling en een blauwe plek optreden. Al laatste komt zwakte van het been en pijn tijdens belasten vaak voor.

Wat kan je het beste doen bij een hamstringblessure?
In eerste instantie is het belangrijk om even wat rustiger aan te doen. Hoe lang dit duurt, hangt af van de mate van pijn in de hamstring. Wanneer je het idee hebt dat je al op de fiets kunt stappen, kan je gewoon starten met fietsen. Als de pijn dusdanig is weggezakt dat je in beweging kunt komen, kan je al starten met core stability oefeningen, kuit oefeningen of andere oefeningen. In dat traject zal de hamstring al wat rustiger worden naarmate je meer kunt doen met betrekking tot het belasten van de hamstring. Om dan weer terug te bouwen naar je normale activiteiten.

Aangezien de hamstringblessure terug kan komen, is het belangrijk dat je goed van je hamstringblessure revalideert. Daarom is het zaak dat je niet alleen maar de spierscheur zelf aanpakt, maar ook op zoek gaat naar de echte oorzaak van je hamstringblessure. Dit kan liggen in een verminderde stabiliteit in de heupen of core, zwakte in de hamstring, verminderde mobiliteit in de hamstring en zelfs de rug en bijkomende zenuwen. Wanneer je deze factoren aanpakt, kan je de kans op het opnieuw krijgen van deze blessure verkleinen. Onze (sport)fysio- en manueeltherapeuten kunnen jou hier goed bij helpen.

Heb jij vragen omtrent jouw hamstringblessure en zou je graag wat ondersteuning van onze specialisten willen hebben? Maak dan snel een afspraak!