Van ‘Contrology’ tot Pilates – Hoe bewust bewegen een leven kan veranderen.

“Maar ik sport toch al zo veel” zei de hardloop-liefhebber die zo’n 3x per week een stuk rende en toch rugpijn kreeg. “waarom krijg ik dan nog zo’n last van mijn lijf?!”

Wat we soms even vergeten is dat niet alleen cardio training gezond is voor ons lijf maar dat we ook dat lijf de nodige ondersteuning en ontspanning moeten geven om in balans te zijn. Heel veel blessures kunnen worden voorkomen of worden verlicht door ook te werken aan mobiliteit, flexibiliteit, een sterke ‘core’ en bewustzijn van houding. Rekken, strekken, versterken en bewustwording.
Vaak zijn we wel met ons lijf bezig, maar is ons hoofd totaal ergens anders. En zijn de diepliggende buikspier-lagen en andere posturale spieren helemaal niet actief genoeg om de zware impact van bijvoorbeeld rennen, tillen of fietsen te ondersteunen. En dan, dan kun je ook best 100 sit-ups per dag gaan doen, maar zonder goede bewuste beweging resulteren deze vaker in nekpijn dan in een 6-pack.
‘Joseph Pilates’ bedacht zijn methode ‘Contrology’ precies om deze redenen. Om mensen met ernstige blessures of zelfs verminking (na WWII) weer aan het bewegen te krijgen. En om mensen die bewegen voor hun werk (bijvoorbeeld dansers) betere ondersteuning te geven voor de hoge prestaties die geleverd moeten worden. Zijn werk is inmiddels uitgegroeid tot het voor vele bekende ‘Pilates’ en door alle verschillende therapeuten en docenten die zijn ideeën voortgezet hebben is de methode doorgegroeid tot een bredere filosofie die voor velen het leven heeft veranderd. Deze dag wijken docenten vaak af van zijn volledige, originele set van oefeningen aangezien deze een maximum aan controle vragen waar vaak veel oefening aan vooraf moet gaan. Toch nemen zij zijn originele set mee in een aangepaste serie van gebalanceerde oefeningen die alle spieren in het lijf aanspreken. Altijd met een focus op ademhaling, concentratie, flow, controle, center (ofwel bekend als ‘core’) en precisie.
Zo lag ik zelf op mijn 19e in een MRI scanner. Een sceptische arts die ervan uitging dat mijn lage rug klachten toch wel ‘spier-gerelateerd’ waren stuurde me na aandringen toch door voor die MRI scan. Helaas. mijn L4/L5 wervel-schijven waren beiden stuk, en drukten op mijn zenuw waardoor ik ook pijn had in mijn been. Pijn waardoor ik met geen mogelijkheid zelf mijn sokken aan kon doen. Ze konden opereren, maar dit wou ik niet. Ik heb mensendieck therapie gevolgd en groeps-lessen met oefeningen die nu vaak terug komen in mijn eigen praktijk. Hierdoor kwam ik op het Pilates pad. Veelal zelfstandig oefende ik thuis, maar ik wou graag meer weten en meer leren en zo belandde ik bij de Pilates Foundation in London. Daar heb ik de ‘comprehensive Matwork’ studie afgerond waarvoor ik les kreeg van een manueel therapeut, een fysio therapeut, een klassiek Pilates Matwork docent en een Shiatsu therapeut. Een geweldige mix van kennis en ik ben tot op de dag van vandaag eindeloos dankbaar dat ik op zo’n manier op het lesgeef pad beland ben. En de last van mijn rug? Soms is die er een klein beetje, maar ik let er op en ik hou het bij, het lesgeven herinnerd mij keer op keer aan wat belangrijk is. Een lijf hebben is en blijft een ‘work in progress’, er is geen ultimatum van een einddoel en balans vinden is ook nooit statisch. We moeten in beweging blijven! Dat is de sleutel.

Ik deel graag de positieve ervaringen die ik zelf heb mogen hebben en hoop aan anderen te kunnen meegeven wat ik zelf heb mogen leren. En uitgeleerd zullen we allemaal nooit zijn!

Een nieuwe basis-cursus ‘Van pijn naar Bewustzijn’ start op dinsdag 25 februari om 19:30. Deze 6 weken durende cursus kost €59 en na de basis-cursus is er mogelijkheid om door te stromen naar de vervolg-cursusgroep die plaats vindt op de woensdag avond. De groepen bestaan uit maximaal 12 deelnemers dus reserveer je plek via de receptie of via ikbeweegme@hotmail.com