Ribben

De ribben zitten aan de achterzijde van ons lichaam vast aan de wervelkolom. We hebben vierentwintig ribben, waarvan twaalf aan elke kant. Tezamen vormen je ribben een ribbenkast. De ribbenkast ofwel borstkas beschermen je ingewanden en vitale organen.

De ribbenkast bestaat niet alleen uit botten, maar wordt bijeengehouden door allerlei spieren, pezen, ligamenten en kraakbeen. Bovendien lopen er talloze spieren, zenuwen en bloedvaten tussen je ribben door. Dankzij de vele gewrichtsonderdelen tussen de ribben en wervels is onze ribbenkast elastisch en kan de borstkas uitzetten en krimpen. Precies hierdoor zijn we als mens in staat om adem te halen.

Door de complexiteit van de ribbenkast kan pijn aan de ribben verschillende oorzaken hebben, van kneuzingen tot breuken. Tijdens het sporten kan een ribblessure ontstaan door een val of botsing tussen spelers.

Belangrijk is dat u, ondanks de pijn, probeert diep in en uit te ademen. Dit voorkomt een mogelijke longontsteking. Een ribblessure is vaak erg pijnlijk. Bij het SMC Amsterdam kunnen we aan de hand van het type klacht u helpen met de juiste behandeling of doorverwijzing.

Heeft u last van uw ribben?
Bel vrijblijvend: 036 3034000

Meest voorkomende oorzaken van ribklachten:

Gebroken

Gebroken rib

Een gebroken rib, oftewel een ribfractuur is de belangrijkste oorzaak van rib pijn waarbij de benige structuur van de rib is ingescheurd of afgebroken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door verkeers- of sportongevallen, maar ook zonder acute oorzaak zoals het geval is bij botontkalking (osteoporose). De pijn in uw ribben verergert meestal bij het hoesten en slapen op uw zijde is bijna onmogelijk. Niet in alle gevallen wordt een gebroken rib als heel pijnlijk ervaren en is het lastig om een breuk van één van de ribben vast te stellen. Om er zeker van te zijn dat het om een gebroken rib kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden.

Gekneusd

Gekneusde rib

Bij een gekneusde rib is er sprake van overmatige druk van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan en val of een stomp, slag, stoot of worp.

Een rib kan ook kneuzen door druk van binnenuit, bijvoorbeeld door een schoppende baby tijdens zwangerschap. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is bij een gekneusde rib niet de rib zelf gekneusd, maar de omliggende weefsels. Het gaat dus om een kneuzing op of rondom de rib. Pijn voelt u vooral rond de ribbenkast bij het ademhalen, lachen, niezen en bewegen. Soms is er sprake van zwelling, bloeduitstortingen, stijfheid en tintelingen op de borst.

Hoewel u misschien niet gelijk een intense pijn voelt, neemt deze vaak toe gedurende de nacht of volgende ochtend. Een gekneusde rib doet doorgaans veel meer pijn dan een gebroken rib. Om er zeker van te zijn of het om een gekneusde en niet een gebroken rib gaat wordt er meestal een echo of röntgenonderzoek gedaan. Normaal gesproken zal een gekneusde rib binnen vijf tot tien weken vanzelf genezen, als u voldoende rust neemt.

Tussenrib spierontsteking

Tussenribspierontsteking

De tussenribspieren zorgen ervoor dat onze borstkas kan inkrimpen en uitzetten met als gevolg dat we kunnen ademhalen. De oorzaak van pijn rondom de ribben is in veel gevallen een ontsteking van één of meerdere tussenribspieren. Als een tussenribspier ontstoken is, dan ontstaat pijn rondom je ribben.

De mate van pijn varieert van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een intense en stekende pijn tussen de ribben. De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig, maar vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen. Het beste dat u kunt doen is rust nemen of contact met de fysiotherapeut opnemen.